dissabte, 1 de desembre del 2012

" Això no només és fruit de la crisi " Gian Piminchumo Jara

fotomontatge realitzat pel grup.

En Gian és un noi de 19 anys, originari de Lima, Perú. Va venir a Espanya, ara farà 13 anys, amb la seva família. Des de petit havia desitjat arribar a ser enginyer. Per aquest motiu va estudiar Batxillerat tecnològic al Sagrat Cor-Diputació. El curs passat va fer primer d'enginyeria industrial a la Universitat Politècnica de Barcelona. Semblava que se li donava molt bé, i estava molt satisfet amb els resultats, però la pujada de les quotes i la mala conjuntura econòmica familiar li han impedit continuar aquest curs amb el seu somni. Ara mateix pels matins es dedica a deixar currículums a diferents comerços i cafeteries, i intenta aportar alguns ingressos extres a la família donant classes particulars.   


Quin any vau contractar la hipoteca?
La van contractar els meus pares farà 13 anys, quan ens vam instal·lar a Barcelona, concretament al barri del Camp d'en Grassot. En aquella època, els meus dos pares treballaven i Caja Madrid els va donar moltes facilitats per contractar-la.
Caja Madrid us ha ofert algun tipus de solució, quan us heu vist obligats a deixar de pagar?
Caja Madrid o més ben dit Bankia, no ens ha donat cap solució, ni reduir la quota en relació als nostres ingressos actuals, ni acceptar la dació en pagament, ni cap altra cosa. En realitat ens anava a desnonar el dijous 18 d'octubre.
I com heu aconseguit que us suspenguessin el desnonament?
 Nosaltres mitjançant l'ajuda legal de la plataforma hem aconseguit que ens aplacessin el desnonament que s'anava a efectuar. Ara mateix tenim una moratòria de dos anys. Així que aquest és el temps limit  per pagar o abandonar el pis. Tenim les nostres coses ja mig embalades a punt per marxar.
Quina és la vostra situació econòmica en aquests moments?
Els interessos de demora han incrementat tant el deute, que ara mateix amb aquesta situació econòmica que passem, i sent una família de sis integrants, els meus dos pares, els meus tres germans i jo, només podem fer front a les factures de l'aigua i del gas i de menjar de marca blanca. Si no tinguéssim els pocs ingressos de ma mare dependríem totalment de la caritat ja que el meu pare fa poc ha deixat de cobrar la prestació de l'atur.
Quina ajuda us ha facilitat la Plataforma pels afectats per la hipoteca?
Ens ha donat assessorament i recolzament moral ja que ens han fet sentir part del col·lectiu. D'aquesta manera no ens sentim tan sols, com si fóssim un cas aïllat. Hem vist que hi ha més famílies que passen pel mateix i que ens comprenen. Totes les famílies creiem que això no és només fruit de la crisi, sinó que és també fruit d'una estafa. 
Heu demanat algun tipus d'ajuda social ?
Ajuda social com a tal no n'hem demanat, ja que de moment no hem acudit a cap menjador social ni hem rebut cap ajut econòmic a part de la prestació de l'atur del meu pare fins fa uns mesos.
Però a través de la plataforma hem aconseguit que, un cop acabada la moratòria, ens puguem instal·lar en un pis d'acollida de l'Ajuntament de Barcelona durant 6 mesos i no haguem de dormir al carrer.
Quins plans teniu per al futur?
En un principi, els meus pares han pensat de tornar al Perú, on hi tenim la família que ens acollirà a casa seva. Ara mateix el meu pare ja està a Lima on està buscant treball per aportar més ingressos al nucli familiar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada